Jokihs Blog

Jokihs Blog

Forår i haven

Marts-Maj 2011Posted by Jokih Sunday, April 10 2011 19:59:07

Så er der for alvor ved at komme skred i tingene.

I dag fik jeg gravet de sidste kapilærkasser ned i drivhuset, så der nu er klar til at lægge fliser i midten. Herefter skal jeg jo bare have nogle plantesække ind, og have gang i grøntsagerne. Der er nu 4 kasser, så i princippet plads til 12 planter, plus det løse i krukker.

I går hjalp knægten med at plante persille - glatbladet og krus - i disse bakker. Senere overgår de til noget større - måske.

Her er brocoli og icebergsalat godt i gang med forspirringen. Ruculasalat er der skam også.

De første kartofler blev sat sidste weekend, og vokser forhåbentlig godt under den hvide dug. Knægten hjalp til. Efter hver kartoffel var sat forsigtigt ned, og dækket med jord, skyndte han sig at hoppe efter, så vi har sikker på at der var jord nok. Det skal spirerne nok synes rigtig godt om...

Til sidst vil knægten lige vise hvor stor han er blevet. Han er bare helt vil med det dejlige vejr, og vi har været RIGTIG meget udenfor denne weekend.

  • Comments(0)//www.jokih.dk/#post203

Forspirring

Marts-Maj 2011Posted by Jokih Tuesday, March 15 2011 09:33:41

Så er det igen den tid på året, hvor tingene begynder at piple op af jorden.

I år bliver køkkenhaven udviddet, og drivhuset får mere indhold. Sidste års kartoffelhøst gav helt pænt, men i år skal der mere til, så der også er lidt til efteråret. Kartofler fra egen have smager nu bedst.

Her er tomaterne, som jo endnu er på et ret tidligt stadie, men jeg håber de giver noget. Der er ihvertfald nok af dem.

I år prøver jeg mig også med honningmeloner i drivhuset. Det er jeg faktisk meget spændt på. Jeg har hørt det er svært. Jeg havde en plante for et par år siden, men den døde desværre da jeg satte den udenfor. Det var før jeg fik drivhus.

  • Comments(0)//www.jokih.dk/#post202

Den sødeste hund savner et hjem...

Oktober-December 2010Posted by Jokih Monday, October 11 2010 19:41:19

Jeg har modtaget følgende fra BoA - se billeder og hele historien i hans blog:

Hej alle læsere!

Denne unge dame, hedder Lucia, men kaldes Fiffi (Dong Jørgensen)

Vi har hende i pleje her i Ribe, på vegne af Galgoforeningen, hvor vi fik vores dejlige hund, Peugeot, fra.
Fiffi, savner en ny sød familie, som vil adoptere hende.

Fiffi er en skøn, bedårende, dejlig, kælen, legesyg, social, lækker hund.

Lidt større end en gravhund, men med en selvtillid som en tigers, de skønneste øjne og de fineste små tænder, akkompagneret at nogle enormt store poter.Fiffi er en meget klog lille vovse og vi tror, hun kan lære en masse ting, hvis man øver lidt med hende. F.eks så fes "sit" ret hurtigt ind på lystavlen (for så får man godbidder).

  • Comments(1)//www.jokih.dk/#post201

Første kartofler gravet op

April-Juni 2010Posted by Jokih Sunday, June 20 2010 21:16:59

Og netop i dig, på min fødselsdag, passede det med at vi skulle grave de første nye kartofler op fra køkkenhaven. Det er vores første kartofler fra egen køkkenhave NOGENSINDE, så mine forventninger var lidt blandede. Jeg håbede, men frygtede...

Som billedet her viser, så er de blevet pænt store siden sidste indlæg, her på bloggen.

Meeeeeeen, det var en sølle høst. Jeg måtte grave 4 planter op, for at få kartofler nok til vores lille familie. Der var ikke mange i hver plante, så det var lidt skuffende, for selve toppen var egentlig pænt stor. Men det er nok gødningen der har gjort toppen så stor.

Jeg tror jeg skal have en snak med svigerfar og svorger om at låne en trailer og et læs komøg til efteråret.

805 gram blev det i alt til, på de første 4 planter. Men de smagte intet mindre end fantastisk :D
Og jo, der var kartofler som var større end de som er på billedet her...

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post200

Havebloggen

April-Juni 2010Posted by Jokih Monday, May 24 2010 14:05:28

Jokih.dk vil denne sommer være mest tilegnet min kære have, hvor jeg nu endelig har fået en nogenlunde størrelse køkkenhave, og et rigtigt drivhus. Ikke bare sådan et plastik væksthus fra Fakta, men et RIGTIGT drivhus af aluminium og glas.

For nu at starte ved det sidste, så har glasset og jeg ikke været de bedste venner til at starte med. Svigerfar og jeg kom til at baldre de første 2 stykker glas under opførelsen af drivhuset, så jeg var jo lidt i underskud. I Bilka kan man købe løse stykker, og jeg fandt dem jeg skulle bruge, men målene påssede ikke, så de gabte lige 5 cm, men kunne dog skrabe an.
Slutteligt fik jeg smadret endnu et stykke glas, 2 faktisk, da jeg skulle spænde huset fast på soklen. Boret knækkede, og så maskinen igennem glasset. Men det er rettet nu, og der er glas hele vejen rundt, som der retteligt bør være.

Nu er det jo år 1, og vi starter i det almindelige, med lidt agurker, tomater, peber og en vindrue, som med årerne gerne skulle vokse sig stor og stærk. Et par honningmeloner er sået, men jeg ved ikke rigtig om de når at blive til noget i år.

Jeg har selv købt en almindelig tomat og en cherrytomat. Derudover har jeg fået en bøftomat af svigerfar. Da nabokonen pludselig er blevet syg, har jeg lovet at passe godt på hendes tomater også. Dem har hun selv sat fra frø i 3 potter, og der viste sig at være 8 planter i alt, så jeg skulle mene at den gruppe nu er dækket. Sig til hvis du mangler ihvertfald.

Af agurker har jeg købt mig en almindelig, og en skoleagurk.

I køkkenhaven er der 3 slags kartofler. Jeg kan overhovedet ikke huske hvad de hedder, men der er en række med 6 planter, som er tidlige, og så 3 rækker med lidt mere almindelige. De tidlige har haft det RIGTIG godt de sidste dage, i det gode vejr.

Dog har Fru Ploug, genboen, advaret mig om, at de nok ikke giver det store første år, fordi jeg blot har vendt græsplænen om. "Det giver orm i kartoflerne", sig hun, og hun må vide hvad hun snakker om. Der kommer nok et indlæg med/om hende lidt senere på sæsonen.

Rød- og gule løg er også sat, og de er også i fuld gang.

Sidste år havde jeg 8 jordbærplanter i 2 potter, og de smager super søde og godt. Nu har de fået deres eget bed, sammen med nogle 1. års, og nogle planter som sælgerne af huset lod stå. Det skal nok blive godt. Håber bare at der bliver nogle bær at fryse ned til vinteren. Planterne blomstrer allerede, og det tegner jo godt, hvis bare sneglene vil lade dem være også.

2 pæretræer er der i haven - et tidligt og et sent. De tidlige var ikke særlig gode sidste år, men de sene....MUMS!! Begge træer blomstrer også helt vildt, og bierne har været på overarbejde med bestøvningen her i pinsen. Godt arbejde venner.

Det var lige hvad jeg ville berette om denne gang. Mere følger, som sæsonen skrider frem :-)

  • Comments(4)//www.jokih.dk/#post199

Med udsigt til røven af toget...

Januar-Marts 2010Posted by Jokih Sunday, March 14 2010 19:55:09

Lørdag aften var jeg igen sammen med gutterne fra folkeskolen. "Igen" er måske så meget sagt, for sidst vi var sammen var til julefrokost, og før det var det august, så det er ikke hver uge det sker.

Denne gang var dog lidt speciel. Vi mødtes med en anden lille bande fra dengang vi gik i skole sammen. Den stod på go-cart, spisning, og efterfølgende indtagelse af nogle alkoholiske drikke, og alskens røverhistorier og anekdoter fra de unge dage. En rigtig rigtig hyggelig og fed aften, på alle måder.

Sidste tog hjem mod 6740 kørte kl. 01:51 fra Esbjerg, og det tog skulle jeg nå. Taxaen var bestilt 35 min i forvejen, så det burde kunne lade sig gøre. På vej derind var der ikke SÅ meget tid igen, og så kom vi selvfølgelig til at køre bagefter en kvinde med maks fart på 45 km/t hele vejen ind til byen.

Ved banegården hoppede jeg af, spurtede over vejen og hen mod billetautomaten. Her stod 10 fulde folk, som havde haft en våd aften i byen, og nu skulle de med samme tog som mig. Det holdt allerede og ventede.

3 min igen. De fulde folk kunne ikke helt finde ud af automaten, og alt var tilsyneladende sjovt for dem, så de hyggede sig med at prøve automatens muligheder. Jeg hyggede mig knapt så meget.

1 min igen, og en sidste mand fra selskabet kom ind på pladsen, hvor han begejstret meddelte de andre, at han da havde købt et 10-turs kort, så de behøvede slet ikke de billetter der.
"Er du sikker", spurgte flere i selskabet. "Er den stemplet?", det kunne han jo hurtigt gøre, og de forlod endelig automaten, og gik mod toget.

30 sek igen. Jeg sagde til dem at de skulle holde toget tilbage. Der var en mand, ud over mig, der skulle have billet. Da han skulle betale med dankort afbrød automaten ekspeditionen, og han måtte starte forfra. Idet hans billet printede ud, fløjtede togføreren i sin fløjte, og han løb alt hvad han kunne over får at nå toget, mens jeg råbte at han skulle holde det.

+ 1 min. Jeg skyndte mig alt hvad jeg kunne gennem menuerne, og fik betalt med dankort for min billet, og idet printet var på vej ud, lukkede dørerne på toget, og det begyndte at køre. Jeg råbte alt hvad jeg kunne, løb efter toget, og bankede på siden af det, men forgæves. Det eneste jeg fik at se var røven af toget - og selvfølgelig havde jeg lige nået at købe billet.

Tilbage foran banegården ringede jeg efter en taxa. De lovede at sende en. Der kom også en, som var bestilt til en anden, og jeg bad ham om at bestille en til mig også. Det var han nu ikke glad for - "jeg kan altså ikke love noget", sagde han med en ærgelig ligegyldig mine.

Efter 15 min i frysende kuling ringede jeg igen. "Jeg prøver lige igen" sagde den rare taxa-dame, men lige lidt hjalp det. Efter 25 min fik de mit 3. opkald, hvor mine tænder klaprede, og jeg begyndte at lyde en anelse bitter. "nå okay, jeg skal nok prøve at sende den ud en gang til så", sagde damen igen, og naiv som jeg er, troede jeg naturligvis at det ville hjælpe.

Efter 40 min kom mit 4. opkald så. NU VAR DET NOK.
Jeg fortalte hende med klaprende tænder hvor jeg skulle hen, og hvordan min sidste time var gået, og NU MÅTTE HUN FANME FÅ NOGET TIL AT SKE".
"Hjælper det hvis jeg står på en specifik adresse, istedet for bare at stå ved banegården", foreslog jeg hende.
"Ja det gør det faktisk". Kunne hun da for HØNNE ikkke have sagt det noget før.

Jeg gik 10 skridt over til den anden side af gaden til nr. 40, og meddelte at nu stod jeg der. 1½ min efter kom der en taxa til mig, og jeg blev transporteret hjem, men billigt var det godt nok ikke, og jeg var gal over afslutningen en ellers skide god aften.

I dag har så til gengæld været en helt forrygende familiedag, hvor kone, barn, hund og jeg har hygget meget. En lille lur er det blevet til, men det går nok alt sammen :-)

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post198

En tidslomme lukkede i lørdags

Januar-Marts 2010Posted by Jokih Monday, February 22 2010 08:22:12

Her i 6740 er det ikke alle butikkerne der har standard som svarer til det årstal vi lever i.

En af dem var Legekæden på torvet. Byens eneste legetøjsbutik. Når man kom ind i butikken var det som at være trådt lige tilbage i 80'erne. Butikken var stopfyldt med varer af alle mulige slags, og der var ting som man tænkte "det får han da aldrig solgt".
Butikken var et stort rod, med varer på alle hylder og på gulvet, og det var lidt svært at komme rundt.

I slutningen af januar kom et skilt i vinduet; "Ferielukket", stod der. Kunne jo være ejeren fortjente 14 dage i de varme lande, men efterhånden som ugerne gik, begyndte vi at snakke om at den garantrisser var gået falit eller noget.

Og ganske rigtigt. I sidste uge kom der et skilt i døren: "Konkurssalg - 50 % på alt torsdag fredag og lørdag - alt skal væk, også inventar og edb."

Torsdag morgen kom vi til butikken klokken 09.55, og selvom de først åbnede klokken 10 var butikken fyldt til bristepunktet med mennesker, som nu rippede alt hvad der var, til halv pris. I de snævre gange stod folk som sild i en tønde, og i konstant kø til kassen, som der kun var én af i butikken.

Nogle fik den ide at folk bare stod og kiggede, så man skulle bare møve og skubbe sig frem. Lego var naturligvis en af de ting der var rift om, og det var da også væk da vi kom, med ganske få undtagelser.

Men vi fik da skrabet et par ting til os. Majbritt var rap i køen, og fik møvet sig frem til kassen lang tid før mange andre, og en halv time efter var vi ude af butikken igen, med nogle nye legesager til den lille trold, og 600 kroner fattigere.

I lørdags var sidste dag, og nu er tidslommen lukket. Finanskrisen har ædt endnu en af de små, som ikke formåede at følge med tiden.
Men der er flere af dem herude, i 6740. Kom og besøg dem, før det er for sent :D

  • Comments(1)//www.jokih.dk/#post197

Om at bo i 6740

Januar-Marts 2010Posted by Jokih Monday, February 08 2010 19:56:13

Nu er det 6 måneder siden at konen, sønnen, hunden og jeg flyttede fra 6705 til 6740, og her er en lille status-refleksion, om du vil, over forskellen mellem de 2 levesteder.

En af de tinge jeg har bidt mest mærke i er, at folk i 6740 hilser meget på hinanden. Når man møder hinanden på cykelstier, i byen, på fortorve osv., så hilser man på hinanden, uanset om man kender hinanden eller ej. Den nærhed havde jeg slet ikke i 6705. Det kan jo selvfølgelig også være fordi der er nogle som kender mig fra mit arbejde, og at jeg blot er ved at være så senil, at jeg ikke kan huske dem, men jeg tror nu det er noget mere generelt.

Det er lettere at være hundeejer i 6740. I 6705 følte jeg at rigtig mange folk kiggede efter mig og vovse, fordi man automatisk" var en af dem som nærmest tvang sin hund om at skide på fortorvet, og så ikke samlede det op".
Herude er der mange hunde, og de fleste må gerne hilse på hinanden. Der er meget få katte, måske af samme årsag.

Men jeg savner da også visse ting fra 6705. Den korte afstand til bylivet i 6700, bøgetræerne på Skolebakken om foråret og sommeren, skolen hvor jeg tilbragte 3½ år, og i det hele taget trygheden i at være et sted man kender, og holder af.

Men livet i 6740 er godt. Alting kommer med tiden, og når først sneen er smeltet, dræbersneglene frosset ihjel, og solen bryder frem med 15 graders varme, så står den på drivhus, køkkenhave, og flere andre spændende projekter med huset og haven. Det bliver så godt.

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post196
Next »