Jokihs Blog

Jokihs Blog

Jokih og pædagogstrejken #3

Maj 2008Posted by Jokih Thursday, May 29 2008 19:50:23

Jeg var i dag med i Kolding, hvor pædagoger fra Århus, Horsens, Kolding, Odense, Esbjerg m.fl. var samlet for at vise utilfredsheden med KLs manglende vilje til at forhandle med BUPL. Vi var omkring 3000 i alt, og vi gik i optog gennem midtbyen, gennem gågaden, og endte i en park, hvor der var nogle taler og sang. De strejkende sygeplejersker i Kolding havde også sluttet sig til os.Blog Image

Som det ses på billedet, så var det et enormt langt magenta-farvet optog der snoede sig gennem Kolding, og der var slagsange hele vejen gennem optoget.
Havde lejligheden dog blot været en anden, som eks. en fodboldlandskamp eller noget.

Jeg savner faktisk lidt mit arbejde i klubben i disse dage, især fordi det er så godt vejr, og der er mulighed for at lave en hel masse med børnene udenfor, men når nu situationen er den, den er, så er det fedt at mærke at alle står sammen om det samme mål.
Jeg er efterhånden ved at kunne "når jeg ser et rødt flag smelde". Den bliver ofte sunget, og alle rejser sig når den kommer.

BUPLs folk på talerstolen kunne godt lære lidt at sygeplejerskernes formand i syddanmark, Anni Pilgaard, som holdt en fantastisk brandtale, med stor jubel til følge.Blog Image

  • Comments(0)//www.jokih.dk/#post147

Det' kultur

Maj 2008Posted by Jokih Sunday, May 25 2008 11:43:59

Fredag morgen var min studiebuddy Allan, og jeg selv, stået tidligt op for at komme til kræmmermarked i Brørup. Vi er begge ramte af strejken. Vi må ikke strejke, men heller ikke arbejde, og hvad giver det så - en del fritid.
Derfor var vi stået tidligt op, og klokken lidt over 8 trillede vi ud af Esbjerg.

Vel ankommet på Brørup Marked startede vi dagen med en kop medbragt kaffe, mens vi sad ved bagageklappen på familiecontaineren, snakkede lidt om hvad vi ville gå efter, kræmmere generelt, og hvad livet ellers byder af udfordringer i disse dage.

Så startede vi turen i hallen med antikviteter, hvoraf det meste faktisk var rustent jern, men der var mange fede ting også.
Min mission var at finde nogle gamle sodavandsfalsker med porcelænskapsler. Dem vil jeg bruge til hjemmelavet æblemost til efteråret. Der var også en del af disse flasker, men en del af dem havde mørnet gummiring, som skal slutte tæt mellem kapsel og flaske, og så duer de altså bare ikke.

Inde i en hal ved en af boderne, sad en ældre, kraftig mand, og da han så vi kiggede på hans varer, sagde han fra sin stol: "I skal bare sige til hvis der er noget i vil prutte om. Herude der prutter vi om det hele".
"Jah, men jeg har da også en del luft i maven", fik jeg sagt til ham, mens jeg kiggede videre. Han klukkede lidt, og sagde så lidt mere afdæmpet: "ja jeg har sgu også lige slået en ORDENTLIG en, høh øh hø".
Allan og jeg kiggede på hinanden, og kæmpede med et latterbrøl. Allan fattede først mælet igen. "Jamen så vil vi da bare smutte igen ret hurtigt, ka du ha det godt", sagde han til ham.
"Arh, det er nu da lidt tid siden, godt nok", klukkede manden videre.
Da vi kom lidt videre fik latteren frit løb. Vi var en oplevelse rigere.

Sådan at gå rundt på et kræmmermarked gav mig en følelse af rigtig danskhed. Det her er dansk kultur. Vejret var med os, stemningen på markedet var god, og man kunne hilse på alle de mennesker man havde lyst til. Et sted sad 3 mænd og spillede, 2 på harmonika og en på sav.

Jeg fandt mine gamle sodavandsflasker, og pruttede naturligvis om prisen, som den 'pruttende' mand nu havde rådet mig til:
Mig: Hvad skal du havde for de flasker her?
Kræmmer: Jah.....det ved jeg ikke.......20 kroner stykket?
Mig: Arh, det var da lige til den gode side. Jeg fandt nogen ude på pladsen til 5 kroner stykket.
Kræmmer: Nå, jamen det har ikke været af den slags her så.
Mig: Jo, det var lige præcis den slags her.
Kræmmer: Jamen så 10 kroner stykket da.

KØBT. Jeg købte 10 flasker af hende, og fik endda nogle gamle etiketter med, som ikke var brugt.
Næste problem bliver at finde nogle nye gummiringe til kapslerne. Jeg har fundet et enkelt sted der sælger dem, og dem har jeg skrevet til.
Jeg fik også købt en bog om køkkenhaven for 5 kroner, og en ... ja, hvad kalder man det....krydderi-kvaser....måske. En træskål med tilhørende håndtag, så man kan pulverisere sine tørrede krydderier. Den kostede 35 kroner, efter lidt prutten.

Det var en rigtig hyggelig oplevelse at komme på marked, på den måde. Kan kun anbefale det :-)

  • Comments(0)//www.jokih.dk/#post146

JVS - Jokih VejrService

Maj 2008Posted by Jokih Thursday, May 22 2008 21:05:30

Det er jo ingen hemlighed at jeg altid har været en lille smule vejrnørd. Jeg elsker når vejret viser tænder, og der sker noget ud over det sædvanlige.

Her i Esbjerg giver det sig konkret udtryk i at man kører en tur forbi havnen, for at se om vandet er kommet op over kajkanten osv.
Noget af det vildelste jeg har været ude i, på den konto, var en en aften med så godt som fuld storm, hvor H2ns og jeg var på havnen i den gamle Volvo. Vi havde bevæget os ud på en af molevejene, og pludselig væltede en kæmpe bølge ind over molen. Vej og kajkant gik i ét for en stund. Lidt ubehageligt, men samtidigt også ret fedt.

Ellers er mit faste holdepunkt når det stormer, at checke vejroplysningerne fra havnens vejrmålere. Det kan man gøre online.

H2ns er netop flyttet i ny bolig, og da vi en dag var ved at rydde lidt op i det nye hus, så vi en vindmåler monteret på en lygtepæl udenfor. Lidt begejstrede var vi begge henne og kigge på den. Det viste sig at være hans nye nabo som havde opstillet den.

Blog ImageI sidste uge viste det sig at det firma H2ns arbejder for (endnu da) havde den på tilbud til 599,- - vejrstation Ventus 155, med temperaturmåler, nedbørsmåler, vindmåler (både gennemsnit og vindstød), og en masse andre funktioner. Den måler havoverfladetryk hPa, og beregner ud fra temperaturer osv, en vejrudsigt for de næste par dage, med omkring 75% nøjagtighed. Den måler chillfactor, heatpoint (hvor varmt føles luften på din hus) og dewpoint (hvornår er luften mættet - så falder duggen). Derudover kan man gemme det hele i omkring 6 måneder.

Blog ImageHar sat regnmåleren op den anden dag, men da det ikke regner er det lidt svært at vide om den virker. Har prøvet at pøjse den til med vandslangen, men det har den ikke reageret på.

Det er ligeledes lidt sværere med vindmåleren, som jo gerne skulle sidde frit fra bygninger, træer, hegn og den slags, og det er altså ikke en nem opgave i tæt bebygget område. Jeg skal have den på en "mast" som det hedder i instruktionsbogen. Sådan en har jeg i dag erhvervet mig fra en bekendt. Det er så et gammelt vandrør på 1½ meters penge. Den skal jeg have sat op på gavlen af huset, så vindmåleren kommer så højt op, at den går fri af huset - forhåbentligt.
Jeg har lokket PoulSS med på projektet i weekenden, for han har stigen der skal bruges, og jeg tror næsten vi skal være 2 til at udføre jobbet.

Desværre er Ventus 155 ikke af den slags der kan sende data til computeren, men kun til dens eget panel. Det andet må komme en anden gang.

I dag satte jeg vandrøret med vindmåleren op i haven for at se om den virker. Den var lidt temperaturforvirret til at starte med, men nu går det bedre.
Vind er der heller ikke meget af, så den har været oppe på 1 m/s so far. Vi afventer en rask lille sommerstorm, ligesom vi havde sidste sommer. Ej, den må faktisk godt vente til efteråret. Måleren kan klare op til 30 m/s.

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post145

Jokih og pædagogstrejken #2

Maj 2008Posted by Jokih Tuesday, May 20 2008 15:46:59

Mandag morgen troppede jeg op i Stadionhallen i Esbjerg, sammen med omkring 1100 andre pædagoger. Der var morgenmad, t-shirts, balloner og sodavand i lange baner. Hvorfor planlæggerne af arrangementet havde sat SÅ mange sodavand på bordet forstår jeg ikke. Alle ved da at pædagoger drikker kaffe.

I højtalerne blev der organiseret små grupper som skulle stå for synlighed på strejken, rundt om i byen. Formanden for regionens BUPL holdt en lille tale, men ud over det var det mest praktiske oplysninger der blev givet mandag morgen. Lidt forvirrende, lidt uorganiseret.

Morgenen startede også med fællessang, og hele hallen rejste sig op til "når jeg ser et rødt flag smælde". Det har jeg sgu alligevel aldrig prøvet før. Men okay, nu er det prøvet.

I dag kunne jeg læse at Esbjergs borgmester Søtrup er igang med yderst ufine metoder, og ønsker at bruge ikke-organiseret personale til at holde institutionerne åbne. BUPL har snakket om strejkevagter ved institutionerne, men ingen fysisk blokade. I min forståelsesverden har jeg svært ved at se hvordan de så vil lave en psykisk blokade. Den eneste jeg kender der kan det, er EfBs målmand, Lars Winde. Han kan "kigge en bold ud", som man siger. Desværre lykkes det ikke ret ofte.


Jokih og haven
Helt uanfægtet af strejken er min have gudskelov. Den rejser sig ganske fint, og næsten alt spirrer og blomstrer. Selv tobakken er så småt begyndt at titte op.

I søndags var jeg et smut hos Holgi's, og som han selv skriver i sin blog, så må det være alderen som pludselig trykker, når man synes at programmer som Frilandshaven og Bonderøven på DR2 er vildt interessante, og man glæder sig til søndag aften kl 20.00.

Helt inspireret af netop Frilandshaven, har jeg nu også sået 10-12 stks havrerod i nogle potter i haven. Rødderne bliver ganskevist ikke så store, men de ser lækre ud. Det skal blive godt at prøve om en 4 måneders tid.

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post144

Jokih og pædagogstrejken #1

Maj 2008Posted by Jokih Sunday, May 18 2008 12:59:44

I morgen starter strejken. Det vil sige, den strejke vi burde have været med i, startede for flere uger siden, men fordi BUPLs formand troede han kendte sine medlemmers holdning, så starter den desværre først i dag. Vi burde være startet sammen med de andre - også for at ramte forældre ikke skal have bøvl med at få passet børn i så lang en periode, som det nu tegner til at blive.

I klubben hvor jeg arbejder er der kun ansat uddannede pædagoger, og derfor lukker klubben helt under strejken.
Som studerende må jeg ikke strejke, men jeg må heller ikke arbejde uden vejleder, og da min vejleder strejker - ja - ....nej jeg har ikke fri, hvis det var det første du tænkte, men jeg skal lave studierelevant arbejde hjemmefra, og mandag morgen skal jeg sammen med de ansatte i stadiohallen i Esbjerg, for at følge konflikten, få et indblik i parternes meninger og holdning, og i det hele taget lære hvordan en konflikt forløber.

Blog ImageJeg er spændt på hvor lang tid denne strejke kommer til at forløbe. Kommunerne har varslet lockout, men det kan tidligst træde i kraft efter 4 uger. Så er der det andet element - kommer der flere penge på bordet? Jeg tror det næppe. Desværre er det sådan, at når en privatansat tjener 100 kroner, så tjener en offentlig ansat 74 kroner.

Så har jeg ført hørt sætningen: " jamen du vidste jo godt hvad lønnen var, da du begyndte at læse til pædagog". Jo jo, det gjorde jeg da, men det betyder da ikke at man finder det rimligt. Skal man så bare stoppe alle forhandlinger, og så kan vi offentlig ansatte få vores mindre løn, mens resten af samfundet holder forbrugsfest?
Vi har vel også ret til at få en ordentlig løn for det arbejde vi udfører.

Jeg kan se at der, i en undersøgelse, er opbakning til pædagogernes strejke fra 61% af befolkningen. Det synes jeg egentlig er utroligt flot, når man tænker på hvor mange som netop er blevet berørt de sidste 4 ugers tid, fordi pædagogmedhjælperne har strejket.

Nu glæder jeg mig til at se hvordan forløbet bliver. Jeg tror jeg vil følge konflikten fra indercirklen, så godt som jeg kan, her på bloggen.

Til sidst kunne jeg godt tænke mig nogle ærlige meninger fra dig som læser, for også at forstå andre meninger end min egen.
- Har du sympati/forståelse for de strejkende? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Skulle pædagogerne have strejket sammen med FOA og sygeplejerskerne?
- Kom gerne med din mening om sagen :-)

  • Comments(4)//www.jokih.dk/#post143

Lidt havebilleder fra foråret

Maj 2008Posted by Jokih Tuesday, May 13 2008 06:52:52
Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post142

Spunken fortsat uden køn

Maj 2008Posted by Jokih Thursday, May 08 2008 15:59:44

Fruen og jeg var i dag til scanning på sygehuset. Graviditeten er nu i 20. uge, og det er her man, ofte, kan se på scanningsbilleder hvilket køn barnet har - med eller uden tap, du ved.

Majbritt havde på forhånd ringet til sygehuset, for at høre om hendes tid var rykket, på grund af strejken blandt sygeplejersker. Det var den ikke, og vi mødte ofrventningsfulde op på sygehuset, checkede ind, blev henvist til venteområdet, og her stod der så et skilt:

"Til gravide. På grund af strejken er det kun livsvigtigt arbejde der bliver udført. Derfor vil barnets køn ikke blive oplyst, og det er heller ikke muligt at købe billeder fra scanningen!"

Noget i den dur, ihvertfald.
Det var egentlig ret skuffende. Vi har glædet os meget til at finde ud af om det bliver dreng eller pige, og ikke nok med at vi ikke får det at vide i dag - der bliver heller ikke foretaget flere scanninger af Majbritt, med mindre der er noget galt, så vores eneste mulighed nu, er at tage på privathospital og få set efter, hvis vi ønsker det. Det koster 850 kroner på Esbjerg Privathospital. Ellers må vi vente til spunkens ankomst til det virkelige liv.

Jeg synes det er en unfair måde at føre strejke på, for godt nok er det ikke livsvigtigt, men scanningen er der, og det tager nok 20 sekunder at se hvad det bliver, så det må være et helt bevidst valg som er blevet truffet blandt sygeplejerskerne, om at udelade disse ting, så vi ikke er i tvivl om at de strejker.
Ved alt andet strejkeramt arbejde får man enten behandlingen senere, eller bliver henvist til det private, men her skal jeg altså selv have penge op af lommen for at få det undersøgt, og det synes jeg er unfair.

Udover denne skuffelse, så var vi dog glade, for alt er gudskelov i skønneste orden, og med lidt guiding fra sygeplejersken som foretog scanningen, kunne vi se både øjnhuler, næse, overlæbe, hjerte, lunger, mave og alt muligt andet, og alt er præcis som det skal være.

Det må så være dagens positive, for skolens foredrag i dag var gudhjælpeme ikke meget at råbe hurra for. Lige så begejstret som jeg var i tirsdags, lige så søvndyssende var det i dag. Jeg kan have svært ved at forstå, at en foredragsholder bliver inviteret, og har mulighed for at holde en brandtale og fortælle omkring 100 pædagogstuderende, plus lidt ekstra tilhørere, lige hvad man har lyst til, og så står der en fra et bosted for udhviklingshæmmede og jokker sig selv over tæerne, og fortæller om et skilt de har til at hænge på døren når de gerne vil sove længe, hvor ofte de har personalemøde og at de har fået TV Glad. Min tankegang tog sig meget ofte en tur andre steder hen. Ærgeligt, synes jeg. Spildt tid.

  • Comments(5)//www.jokih.dk/#post141

Positiv - eller plads til at være negativ

Maj 2008Posted by Jokih Tuesday, May 06 2008 19:24:27

I disse dage er arbejdet i klubben afbrudt, fordi vi er på teoriindkald på skolen, for igen at få lidt viden smidt i hovedet. Som det også var programmet sidst vi var på indkald, så er der planlagt 3 dage med foredrag.

I dag havde vi en formiddag, hvor 2 kvinder fortalte om NeuroLingvistiskProgramering (NLP) og Coaching. Kort fortalt går det meget ud på altid at finde noget positivt at arbejde med. I dag kan man jo leje sig ind hos en Coacher, lige som man gør det med en psykolog. Psykologens arbejde er måske at få dig fra tilstanden "syg" til "normal" hvor Coaching er til for at få dig fra "normal" og op til dit livs peak, som de kalder det. Det sker ved at sætte et mål, og arbejde hen mod det, med hjælp og samtale fra din Coach.

Nogle slogans fra NLP er:
- hvis du ikke ændrer noget vil dit liv altid være det samme.
- brug, hvad end der virker for at nå dit mål.

Foredraget var egentlig ok spændende, omend ikke nogen stor øjenåbner for mig.
Det kom der i mod over middag, da vi fik besøg af phd. Iben Egekvist Krogsdal fra Århus Universitet. Hun havde også taget NLP kurset, for at finde ud af hvad det drejede sig om.

Hendes holdning var dog noget mere modsat, end formiddagens foredragsholdere. Hvorfor skal alting være positivt? Hvorfor skal man hele tiden udvikle sig, hvis man er godt tilfreds med at være der hvor man er?

Hun gav et eksempel med en jordemor som havde haft sit arbejde i hen ved 30 år. Hun havde aldrig haft en klage, og havde altid været glad for sit job. Hun følte at hun havde styr på det hele. Men nu skulle hun pludselig sendes på kurser i hvordan man snakker med fødende, kommunikation og andre ting, og pludselig følte hun sig ikke god nok til sit arbejde, som hun alle dage havde håndteret uden problemer.

Foredragsholderens synspunkt var, at hvis man altid skal udhvikle sig, så er man egentlig aldrig god nok!

Men i dag skal alting være win-win. I gamle dage hed det "den enes brød, den andens død", men i dag er det "den enes brød, den andens brød".
Kan alle situationer være win-win? Skal det være det?

Nu kommer jeg tilbage til en af mine gamle kæpheste, nemli' den om børn der ikke må opleve nederlag. Børn har også godt af at lære nederlag, og ikke kun win-win.

Foredragsholderens synspunkt var ikke, at alt skal være ærgeligt og nederlag, eller stå absolut stille, men hvorfor skal alting være positivt? En person som har fået en dødelig sygdom, og prøver 10 forskellige Coahces, får alle steder at vide, at han skal finde det positive ved den sygdom, være glad for de ting livet sætter fokus på i sådan en tid, men måske vedkommende bare har lyst til at synes at det er noget lort, og er det så ikke også i orden at vedkommende synes det er noget lort?

Jeg var ikke 100 procent enig i alt hvad hun sagde, men det var ihvertfald en øjnåbener. Der var noget at tænke over.
I denne moderne tid er vi meget forhippede på at alt skal gøres bedre og bedre, og vi skal alle yde mere og mere, og finde alle de positive sider frem i os selv. Måske er det blevet så moderne, at vi helt glemmer at mærke efter om det også føles rigtigt, eller om vi er ved at blive stressede af hele tiden at skulle udvikle os. Alt behøver ikke være godt. Det må også godt være skidt fra tid til anden.

Så derfor får du i dag 3 positive, OG 3 negative fra Jokih, efter min oplevelse ved dagens foredrag.
Jeg vil opfordre dig til at prøve det også. Måske på din egen blog - måske i en kommentar til dette indlæg - måske bare inde i dig selv.

3 positive:
- Hvor syder jeg bare af liv og glæde for tiden. Det gode vejr, de grønne farver i forårets nyudsprungne bøgetræer langs vejen til skole, og så en lille på vej. Det er en fantastisk tid at være i live på.
- Jeg er enormt glad for min praktikplads i en fritids- og ungdomsklub, og jeg føler mig virkelig som en del af personalet, og ikke som en studerende, som skal læres op.
- Og så er jeg enormt glad for de venner jeg har. Både de gamle gutter fra kvaglund, dem fra skolen, dem jeg mest skriver med på nettet, og alle de andre venner som jeg har i det daglige. Ved ikke hvad jeg skulle gøre uden venner. Vernden ville være trist uden dem.

3 negative:
- Hvor er det bare pisse ærgeligt at denne borgerlige regering ikke vil være med til at indhente lønefterslæbet i det offentlige, og bare gøre det en smule interessant at være offentlig ansat igen, som det har været en gang.
- Hvor jeg bare er træt af en bestemt person som handler med mig, og som ikke kan finde ud af at betale sine regninger, og som har 100 gode undskyldninger for det hver gang.
-

Så må jeg indrømme at jeg løb tør for negative ting. Hmm...det kommer nok til mig ved lejlighed. Fandt du på nogen?

  • Comments(2)//www.jokih.dk/#post140
Next »