Jokihs Blog

Jokihs Blog

Positiv - eller plads til at være negativ

Maj 2008Posted by Jokih Tuesday, May 06 2008 19:24:27

I disse dage er arbejdet i klubben afbrudt, fordi vi er på teoriindkald på skolen, for igen at få lidt viden smidt i hovedet. Som det også var programmet sidst vi var på indkald, så er der planlagt 3 dage med foredrag.

I dag havde vi en formiddag, hvor 2 kvinder fortalte om NeuroLingvistiskProgramering (NLP) og Coaching. Kort fortalt går det meget ud på altid at finde noget positivt at arbejde med. I dag kan man jo leje sig ind hos en Coacher, lige som man gør det med en psykolog. Psykologens arbejde er måske at få dig fra tilstanden "syg" til "normal" hvor Coaching er til for at få dig fra "normal" og op til dit livs peak, som de kalder det. Det sker ved at sætte et mål, og arbejde hen mod det, med hjælp og samtale fra din Coach.

Nogle slogans fra NLP er:
- hvis du ikke ændrer noget vil dit liv altid være det samme.
- brug, hvad end der virker for at nå dit mål.

Foredraget var egentlig ok spændende, omend ikke nogen stor øjenåbner for mig.
Det kom der i mod over middag, da vi fik besøg af phd. Iben Egekvist Krogsdal fra Århus Universitet. Hun havde også taget NLP kurset, for at finde ud af hvad det drejede sig om.

Hendes holdning var dog noget mere modsat, end formiddagens foredragsholdere. Hvorfor skal alting være positivt? Hvorfor skal man hele tiden udvikle sig, hvis man er godt tilfreds med at være der hvor man er?

Hun gav et eksempel med en jordemor som havde haft sit arbejde i hen ved 30 år. Hun havde aldrig haft en klage, og havde altid været glad for sit job. Hun følte at hun havde styr på det hele. Men nu skulle hun pludselig sendes på kurser i hvordan man snakker med fødende, kommunikation og andre ting, og pludselig følte hun sig ikke god nok til sit arbejde, som hun alle dage havde håndteret uden problemer.

Foredragsholderens synspunkt var, at hvis man altid skal udhvikle sig, så er man egentlig aldrig god nok!

Men i dag skal alting være win-win. I gamle dage hed det "den enes brød, den andens død", men i dag er det "den enes brød, den andens brød".
Kan alle situationer være win-win? Skal det være det?

Nu kommer jeg tilbage til en af mine gamle kæpheste, nemli' den om børn der ikke må opleve nederlag. Børn har også godt af at lære nederlag, og ikke kun win-win.

Foredragsholderens synspunkt var ikke, at alt skal være ærgeligt og nederlag, eller stå absolut stille, men hvorfor skal alting være positivt? En person som har fået en dødelig sygdom, og prøver 10 forskellige Coahces, får alle steder at vide, at han skal finde det positive ved den sygdom, være glad for de ting livet sætter fokus på i sådan en tid, men måske vedkommende bare har lyst til at synes at det er noget lort, og er det så ikke også i orden at vedkommende synes det er noget lort?

Jeg var ikke 100 procent enig i alt hvad hun sagde, men det var ihvertfald en øjnåbener. Der var noget at tænke over.
I denne moderne tid er vi meget forhippede på at alt skal gøres bedre og bedre, og vi skal alle yde mere og mere, og finde alle de positive sider frem i os selv. Måske er det blevet så moderne, at vi helt glemmer at mærke efter om det også føles rigtigt, eller om vi er ved at blive stressede af hele tiden at skulle udvikle os. Alt behøver ikke være godt. Det må også godt være skidt fra tid til anden.

Så derfor får du i dag 3 positive, OG 3 negative fra Jokih, efter min oplevelse ved dagens foredrag.
Jeg vil opfordre dig til at prøve det også. Måske på din egen blog - måske i en kommentar til dette indlæg - måske bare inde i dig selv.

3 positive:
- Hvor syder jeg bare af liv og glæde for tiden. Det gode vejr, de grønne farver i forårets nyudsprungne bøgetræer langs vejen til skole, og så en lille på vej. Det er en fantastisk tid at være i live på.
- Jeg er enormt glad for min praktikplads i en fritids- og ungdomsklub, og jeg føler mig virkelig som en del af personalet, og ikke som en studerende, som skal læres op.
- Og så er jeg enormt glad for de venner jeg har. Både de gamle gutter fra kvaglund, dem fra skolen, dem jeg mest skriver med på nettet, og alle de andre venner som jeg har i det daglige. Ved ikke hvad jeg skulle gøre uden venner. Vernden ville være trist uden dem.

3 negative:
- Hvor er det bare pisse ærgeligt at denne borgerlige regering ikke vil være med til at indhente lønefterslæbet i det offentlige, og bare gøre det en smule interessant at være offentlig ansat igen, som det har været en gang.
- Hvor jeg bare er træt af en bestemt person som handler med mig, og som ikke kan finde ud af at betale sine regninger, og som har 100 gode undskyldninger for det hver gang.
-

Så må jeg indrømme at jeg løb tør for negative ting. Hmm...det kommer nok til mig ved lejlighed. Fandt du på nogen?

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marianne Wednesday, May 07 2008 09:43:02

Du har ret i at hvorfor skal det hele altid være så positivt! (det kommer vel ikke som nogen overraskelse at jeg synes det.:-) Man skal have lov til at være ked af det og synes, at ens liv er noget l... engang i mellem. Ellers kan man heller ikke mærke, når livet er helt fantastisk. Noget jeg synes tiltaler mig er det der hedder positiv psykologi. Her fokuserer man på alle de ressourcer man har i sit liv, alle de gode ting, istedet for at se på de dårlige. F.eks. hende jordemoderen du nævner. Hun må have en masse kompetancer og erfaring i kraft af at hun har haft det job i så mange år. Så kan det godt være hun ikke kan de sidste nye kommunikationsteorier, men mon hun ikke har det på rygraden pga. erfaringen?

Posted by Holger Wednesday, May 07 2008 08:28:30

Dræbersnegle, J. Ryge, dræbersnegle! Det kan da få enhver havemand til at blive negativ. Hvor efter man straks kommer i tanke om noget positivt: Sneglegift! Og se, sådan er verden forunderlig.

Lønefterslæb? Det handler vel om udbud og efterspørgsel. Og på nogle områder er der privat efterspørgsel efter ansatte fra det offentlige (sygeplejersker eks.), og der er lønnen jo højere. Og så man jo bare skifte hvis man vil have højere løn :-) Og en pædagog tjener stadig mindst lige så meget som mange andre faggrupper i det private, eks. frisører, og uddannelsen er lige lang. Og forhåbentlig er der vigtigere ting end lønnen, der gør det attraktivt at være offentligt pædagog :-)

Det her kan blive en laaaang diskussion :-)