Jokihs Blog

Jokihs Blog

Det' kultur

Maj 2008Posted by Jokih Sunday, May 25 2008 11:43:59

Fredag morgen var min studiebuddy Allan, og jeg selv, stået tidligt op for at komme til kræmmermarked i Brørup. Vi er begge ramte af strejken. Vi må ikke strejke, men heller ikke arbejde, og hvad giver det så - en del fritid.
Derfor var vi stået tidligt op, og klokken lidt over 8 trillede vi ud af Esbjerg.

Vel ankommet på Brørup Marked startede vi dagen med en kop medbragt kaffe, mens vi sad ved bagageklappen på familiecontaineren, snakkede lidt om hvad vi ville gå efter, kræmmere generelt, og hvad livet ellers byder af udfordringer i disse dage.

Så startede vi turen i hallen med antikviteter, hvoraf det meste faktisk var rustent jern, men der var mange fede ting også.
Min mission var at finde nogle gamle sodavandsfalsker med porcelænskapsler. Dem vil jeg bruge til hjemmelavet æblemost til efteråret. Der var også en del af disse flasker, men en del af dem havde mørnet gummiring, som skal slutte tæt mellem kapsel og flaske, og så duer de altså bare ikke.

Inde i en hal ved en af boderne, sad en ældre, kraftig mand, og da han så vi kiggede på hans varer, sagde han fra sin stol: "I skal bare sige til hvis der er noget i vil prutte om. Herude der prutter vi om det hele".
"Jah, men jeg har da også en del luft i maven", fik jeg sagt til ham, mens jeg kiggede videre. Han klukkede lidt, og sagde så lidt mere afdæmpet: "ja jeg har sgu også lige slået en ORDENTLIG en, høh øh hø".
Allan og jeg kiggede på hinanden, og kæmpede med et latterbrøl. Allan fattede først mælet igen. "Jamen så vil vi da bare smutte igen ret hurtigt, ka du ha det godt", sagde han til ham.
"Arh, det er nu da lidt tid siden, godt nok", klukkede manden videre.
Da vi kom lidt videre fik latteren frit løb. Vi var en oplevelse rigere.

Sådan at gå rundt på et kræmmermarked gav mig en følelse af rigtig danskhed. Det her er dansk kultur. Vejret var med os, stemningen på markedet var god, og man kunne hilse på alle de mennesker man havde lyst til. Et sted sad 3 mænd og spillede, 2 på harmonika og en på sav.

Jeg fandt mine gamle sodavandsflasker, og pruttede naturligvis om prisen, som den 'pruttende' mand nu havde rådet mig til:
Mig: Hvad skal du havde for de flasker her?
Kræmmer: Jah.....det ved jeg ikke.......20 kroner stykket?
Mig: Arh, det var da lige til den gode side. Jeg fandt nogen ude på pladsen til 5 kroner stykket.
Kræmmer: Nå, jamen det har ikke været af den slags her så.
Mig: Jo, det var lige præcis den slags her.
Kræmmer: Jamen så 10 kroner stykket da.

KØBT. Jeg købte 10 flasker af hende, og fik endda nogle gamle etiketter med, som ikke var brugt.
Næste problem bliver at finde nogle nye gummiringe til kapslerne. Jeg har fundet et enkelt sted der sælger dem, og dem har jeg skrevet til.
Jeg fik også købt en bog om køkkenhaven for 5 kroner, og en ... ja, hvad kalder man det....krydderi-kvaser....måske. En træskål med tilhørende håndtag, så man kan pulverisere sine tørrede krydderier. Den kostede 35 kroner, efter lidt prutten.

Det var en rigtig hyggelig oplevelse at komme på marked, på den måde. Kan kun anbefale det :-)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.