Jokihs Blog

Jokihs Blog

Jokihs æblemosteri

September 2008Posted by Jokih Friday, September 19 2008 22:10:02

Sidste efterår viste Frilandshaven på DR2, hvordan man kunne presse sine egne æbler, og få lækker, økologisk æblemost ud af alle de æbler man aldrig får spist. Dette efterår var det så min tur.

Kravspec'en på en mostpresser fandt jeg på www.dich.dk. Det var denne model de brugte i frilandshaven også, og den er nem at lave, og virker ret simpelt.

Sidste fredag havde jeg aftalt med svigerfar og Holgi, at vi skulle lave apparatet, men Holgi måtte desværre melde afbud pga. sygdom i den offentlige informationstjeneste, DR.
Men svigerfar og jeg tog fat, og det tog os vel 1½ times tid at bygge apparatet, og så var det bare om at presse nogle æbler, som jeg har en hel del kilo af. De er stablet op i skuret, og jeg har omhyggeligt gemt dem i år, netop til dette formål. De kan også godt spises, men er lidt sure.

Vi ændrede lidt i konstruktionen i forhold til Dich's kravspec, idet vi stillede hulspanden i en opvaskebalje med et hul, istedet for at lave større snedkerarbejde på bundpladen. Det virkede fint.
Det eneste der ikke virkede så fint, var spanden til 8,50 fra Harald Skrald (Nybord). Den kunne ikke helt "klare mosten", som man siger, så den revnede. Det lykkedes mig dog at lave cirka 4½ liter saft den dag, og jeg har masser af æbler endnu.

Efter at have kommet saften på flasker, kommer de i ovnen i et vandbad ved cirka 160 grader, indetil det koger. Så er både flaske og saft helt rent.
Det smager også rigtig godt - helt og holdent af æble, for der er ingen tilsætningsstoffer af nogen art. Ingen sukker, atamon, vand eller noget som helst.
Du skulle prøve det, hvis du også har en masse æbler du alligevel smider ud hvert år.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jokih Sunday, September 21 2008 10:56:14

Det smager også dejligt, det kan jeg love dig for :-)

Posted by Stine Saturday, September 20 2008 08:55:06

Det ser dejligt ud! :)