Jokihs Blog

Jokihs Blog

Lukker de så også den sidste radio?

Februar-September 2007Posted by Jokih Thursday, September 13 2007 09:36:58

For et par år siden lukkede de den radio, som jeg siden starten af 90'erne brugte rigtig meget energi og krudt på. Det var radioen som startede i 1987 (så vidt jeg husker) på toppen, ja nærmest på taget, at Vestkystens bygning ved banegårdspladsen.

Det blev en rigtig lokalradio, fordi den bragte nyheder fra byen, og var, efter datidens forhold, proffessionel, nyskabende og lytteværdig. I starten af 90'erne voksede populariteten, og Radio Victor blev en rigtig esbjerggensisk radio, som i 1994 blev den eneste radio i byen.Blog Image

Omkring 2002/2003 kom så det opkøb, som vi alle havde frygtet. Årerne som brachen oplevede havde vel overskriften "køb, eller bliv købt", og Radio Victor havde forsøgt at købe hist og her, og havde allerede købt Radio Holsted, som dog stadigvæk kørte som navnet Radio Holsted, selvom formatet var blevet et ganske andet, end da det var lokalradio. Det var nemlig også i de år man ikke måtte lyde som en lokalradio, men helst skulle kunne høres et hvilket som helst sted i landet, og så ville alle være tilfredse.

Men i 2002/2003 blev hele Radio Victor/Radio Holsted og også Koldings Radio Skala opkøbt af Syddanske Medier. Victor og Holsted fik nye studier hos Jydske Vestjysten på banegårdspladsen, som også er ejet af Syddanske Medier. Radio Holsted blev nu også sendt fra Esbjerg. Nogle studieværter blev afskediget - der var ikke brug for så mange - nu skulle computeren køre mere radio, det var billigere, og indhold synes ikke at være strengt nødvendigt i den lokale radio. Måske burde det allerede der have givet en indikation af retningen radioerne var på vej i.

Ikke desto mindre synes jeg det lykkedes Radio Victor, efter noget tid med voldsom slingrekurs, at finde et ståsted. Man fandt et musikkoncept som virkede på esbjerggenserne, og selvom der ikke var det store indhold i æteren, så kørte radioen igen stabilt afsted. Men det var for sent. Beslutningen var taget, og Radio Victor blev lukket. Strategien var istedet at lade Kolding radioen Radio Skala være radioén, som skulle sække Syd- og Vestjylland. Problemet med denne beslutning var bare, set med mine øjne, at Skala var/er en radio som satser på unge mennesker i alderen 12-20 år, og især piger i den aldersgruppe.

Det man havde overset, i forhold til den overordnede strategi, var nok, at den aldersgruppe ikke køber avisabonnementer, som forsat var Syddanske Mediers foretrukne indtægtskilde. Så kunne radioen citere nyheder fra deres egen avis nok så meget, men de unge køber bare ikke aviser. Nu kom næste problem så. Annoncører på radio vil heller ikke købe ubegrænsede mængder af reklamer til en så snæver målgruppe.

Avisabonnementskøberne svigter nu også Jydske Vestkysten, og i dag kan jeg læse en historie på dr.dk/syd om en kæmpe regning til Jydske Vestkysten, på omkring 30 mio kroner. Den nye chef, Mikael Kamber, ved endnu ikke om der skal en sparerunde til, eller hvad der kan gøre det, for at finde de mange millioner der mangler.

Mit bud, hvis de ellers følge den strategi de hidtil har gjort, bliver så, at de nu også lukker Radio Skala, og således vil de have formøblet 3 selvstændige virksomheder, som havde eksistensberetigelse i hver deres område, for slet ikke at tale om de mange arbejdspladser det er lykkedes dem at ødsle væk, ved at famle sig frem på ukendt teritorium. KLAP KLAP!

Radio Skala har aldrig været min kop the, men den er også startet som en lokalradio, og havde fundet et eksistensgrundlag, før Syddanske Medier fik deres klæbrige hænder i den. Nu må tiden vise, om vi skal være helt uden lokalradioer i området.

  • Comments(18)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Sandra Wednesday, September 26 2007 12:56:08

Meget apropo Victor: Jeg er igang med en større oprydning og har fundet en stak billeder fra Victors storhedstid. Jeg ville have sendt dem til stationen, for det er da ærgeligt at de samlet støv her, men.....

Nogen der vil have dem? (Ellers ryger de ud, beklager!). Send mig en mail, hvis du vil have dem tilsendt(sandra_at_loretta_dk). Der er vist et af dig Jokih, seks stykker af Adam.. Og så nogle jeg ikke kan huske navnene på, tro det eller ej.

Sandra

Posted by Don_A Wednesday, September 19 2007 16:42:20

Nåååårh ...

Posted by Røveren Wednesday, September 19 2007 11:14:42

Jeg fastholder min holding til emnet, men vælger at holde yderligere kommentarer for mig selv. Jeg ønsker ikke at deltage på et så lavt plan hvor man går efter manden frem for bolden.

Hvis jeg har en mening om andre mennesker kan jeg godt sige det - men jeg bryder mig ikke om at blive kaldt ukvemsord i et offentligt forum. Kald mig bare pivet.

Posted by Røveren Wednesday, September 19 2007 11:14:42

Jeg fastholder min holding til emnet, men vælger at holde yderligere kommentarer for mig selv. Jeg ønsker ikke at deltage på et så lavt plan hvor man går efter manden frem for bolden.

Hvis jeg har en mening om andre mennesker kan jeg godt sige det - men jeg bryder mig ikke om at blive kaldt ukvemsord i et offentligt forum. Kald mig bare pivet.

Posted by Røveren Wednesday, September 19 2007 11:14:41

Jeg fastholder min holding til emnet, men vælger at holde yderligere kommentarer for mig selv. Jeg ønsker ikke at deltage på et så lavt plan hvor man går efter manden frem for bolden.

Hvis jeg har en mening om andre mennesker kan jeg godt sige det - men jeg bryder mig ikke om at blive kaldt ukvemsord i et offentligt forum. Kald mig bare pivet.

Posted by Don_A Tuesday, September 18 2007 11:48:36

Nej, her er ingen grund til at rykke til andre borde - vi snakker, skriver, diskuterer jo bare om radio/kommerciel lokalradio. Og at det får store ord med undervejs på den ene eller anden måde, er da bare et udtryk for vores lyst til netop at snakke om det!

At begynde at rykke til andre borde er sgu' for pivet, fordi nogle bruger de ord andre ikke må for deres forældre!

Mht. dine 20 års erfaring, hr. røver, så har du dem - så vidt jeg forstår ud fra hvad du skriver - fra græsrodsradio. Det var det jeg lidt - måske lidt for utydeligt - prøvede at hentyde til, da jeg skrev om min togbane i kælderen. Nok har du erfaring med radio, nok har du lavet tradio i 20 år, men jeg vil godt understrege, sådan som jeg forstår det, at det handler om græsrodsradio. Og der er altså meget stor forskel på det og kommerciel radio. Lige så meget, som der er fra togbanen i kælderen til det net af virkelige tog der dækker DK. Og den forskel der er, synes jeg kommer ret tydeligt igennem, i din holdning til Skala, efter et par timers lytten og nu skriver du i seneste indlæg, at de "bare skal lave formatet om" ... hvorfor ?! Skala har pæne lyttertal, de har fat i den gruppe lyttere de gerne vil henvende sig til ?! Hvorfor skal de så lave formatet om ?! Skala er en kommerciel radio, de laver radio til en gruppe mennesker, som de mener er interessante for andre kommercielle virksomheder, som på den måde vil købe reklameplads. Skala er radio for folket! Alle folk i deres geografiske område kan modtage dem, nogle vælger at gøre det, andre gør ikke. Lige så vel som den radio du er tilknyttet, nogle vælger græsrodsradio andre gør ikke ... Og er det så ikke, spørger jeg åbent ud i luften - til alle - en forældet holdning at have, at radio skal være for folket ?! Hvorfor lige radio? Og hvorfor i det hele taget ?! Alle medier, alle der udbyder noget - om det er radio, podcastere, aviser, TV, TV udsendelser, nyhedsudsendelser, internetsider, mobiltjenester ... alle ... har deres målgruppe!

Posted by Hans Tuesday, September 18 2007 09:19:24

"Jeg rykker mig til at andet bord - nye mennesker, bedre stemning." Nej da, Røveren. Du skal sq ikke lade dig kue af den gang arrogance fra mr. VIP-kendis-blogger der. :)

Mentalt killfilter, du ved.

Posted by Røveren Tuesday, September 18 2007 07:45:02

Jeg beklager at Don_A har taget mit indlæg så personligt. Jeg tager gerne Don_A's prædikater på mig, om han måtte mene jeg er stupid, et fjols, useriøs eller latterlig. Jeg har også allerede 2 gange i tidligere indlæg beklaget mine ord og undskyldt for de der måtte blive stødt.

Jeg har muligvis også udtrykt mig uklart - Scala behøver ikke lukke, men bare lave formatet om så det er radio for folket, ikke for sponsorerne.

Jeg har ikke ment min deltagelse som personligt angreb, og om hvor jeg er ansat er vist sagen uvedkommende i denne sammenhæng. Dette handler om lokalradio, hvilket jeg efter små 20 års erfaring godt tør at blande mig i.

Jeg rykker mig til at andet bord - nye mennesker, bedre stemning.

Posted by Hans Monday, September 17 2007 22:28:06

Arh, så meget akademiker er jeg nu ikke, Adam. ;) Og ville også blot sikre mig, at du ikke skulle tage mine ord som værende unødvendigt personlige. Godt du forstod det. Jeg har lært i mine mange *not* år i det pulveriserende erhvervsliv, med kunderettede funktioner, at man skal tage kundernes signaler alvorligt, uanset hvor de kommer fra. Interessant at du kan få digselv til at negligere Røverens holdning, "bare fordi" han er ansat i DSB. I jeres kommercielle radioverden, hvor I ligger og kæmper om de her ca. 25 % af lytterne (som ikke lytter til DR), der skal I jo levere til både høj og lav. Prøv at argumentere for din sag. Forklar os, hvis du virkelig mener det forholder sig sådan, at der er rigelig med forskellighed og alsidighed i dansk kommerciel radio. Jeg har ikke opdaget det endnu. Og så lige: "Trantemøller-agtigt". Hvad er det?

Posted by Don_A Monday, September 17 2007 22:12:15

Kære Hans ...

Jeg havde faktisk slet ikke overvejet, om jeg tog det personligt - og nu hvor jeg overvejer det, så gør jeg ikke. Jeg er egenlig bare træt at overfladiske personer, der lyn hurtigt kaster en holdning af sig, i det her tilfælde om radio (lokalradio). Iøvrigt oftest også om noget de ikke har en pind forstand på, som i det her tilfælde radio (lokalradio eller for at præcisere; kommerciel lokalradio).

Det er da for let, selv for dig Hans, at sige: Lokalradio=lort. Så kommer min holdning på banen og så kommer du med en "uh-bu-bæh du tar' det nok personligt hva'?!" Og så har jeg i øvrigt ikke skrevet noget om at blive arbejdsløs ?!???

Og det kan virkelig ikke forklares bedre, hvad jeg mener - end den stupide holdning Røveren selv har i sit indlæg. Som akademiker må du da give mig ret i, at en DSB ansat (mener jeg Røveren er) der er i Esbjerg en time eller to, hører Skala og dømmer dem til at de skulle da bare tage og lukke - og tage ham den "halvfulde" DJ med ... Det ville svare til ... at jeg mente at DSB skulle lukkes fordi de ikke kan deres tider, og hvor svært kan det være at overholde dem, jeg har nemlig en togbane hjemme i kælderen.

Nå, men inden det bliver alt for farverigt - ved at akademikere også kan have det svært med det. Så vil jeg give Boa ret. Kan du ikke li' det du hører på de kommercielle stationer, så sæt en CD på eller tænd for P3 eller P1 eller hvad der lyttes til for at være trendy og mest "trantemøller"-agtig for tiden! Men drop den hurtige og overfladiske holdning, ikke at jeg kan eller vil forbyde dig det, men fordi man har en holdning, behøves man jo ikke bræge op med den og lyde som en idiot.

Posted by Hans Monday, September 17 2007 11:58:19

Boa: "Mit standardsvar er, og har altid været, "find noget andet at lytte til, istedet for at brokke dig" Alle radioer spiller præcist dét som de finder deres primære målgruppe med, ka' du ikk' li' det, er du ikke en del af målgruppen... edn of story"

Fint nok med standardsvar. Hvis det samtidig er lokalradioernes holdning, så kan jeg da godt forstå at de er nødt til at dreje nøglen rundt. Hvis de bare bliver ved med at bræge, så bliver deres målgruppe da mindre og mindre for så til sidst helt at forsvinde.

Posted by Hans Monday, September 17 2007 11:53:18

Adam, jeg ønsker naturligvis ikke at du skal blive arbejdsløs. Overhovedet ikke. Men det kunne godt lyde lidt som om at du føler det som Røveren og jeg skriver som noget personligt. Det må du selv ligge og rode med.

Det jeg prøver at sige er, at tiden tydeligvis er løbet fra lokalradioerne, og når de alligevel holder samme ligegyldige lorteformat, så er det ikke noget kulturelt tab for vort lille land.

TV2 Radio er også en god indikator på stemningen i landet. Denne radiostation har lagt hårdt ud budgetmæssigt, men de hænger også i dyndet med deres lokalradio-wannabe-stil, og ingen gider høre på dem heller.

Posted by Don_A Sunday, September 16 2007 14:38:05

...der er så meget at sige, ved ikke hvor jeg skal starte eller præcist til hvem, så det må blive et generelt indlæg.

Mht. koncepter, lokalradioer der lyder ens, ingen indhold osv. Det er jo en holdning som hver enkel må ha' for sig selv og som så i nogle tilfælde passer sammen med andres holdning, altså om en lokalradio eller flere eller dem alle sammen (for naturligvis er der altid nogle fjolser der tror de har hørt dem alle) lyder ens. Men hvad så hvis de gør ?! P3 lyder også ens, lige meget hvor i landet du lytter, TV2 Radio lyder ens, lige meget hvor du lytter ... Så hvorfor skulle lokalradioer, der har fundet deres plads, deres type lyttere, ikke lyde ens ?! (uden at jeg vil lægge for meget vægt på det, for jeg ved godt at det ikke er det "man" hører. når man lytter lokalradio - men faktisk lyder lokalradioer jo ikke ens, de lokaler stationer har jo netop lokale værter, lokale nyheder, lokale konkurrencer, lokale reklamer osv osv. - det er og bliver feks. P3 der lyder ens over hele landet, skulle vi endelig skære det hårdt i MDF plader).

Og sidst men ikke mindst, til græsrodsradio-fjolset, som har været i Esbjerg én dag, i nogle timer og i sine hoved-chokolade-bolde-telefoner har hørt Skala i nogle timer. Og synes at den bare skal lukkes pga. en evt. højtråbende DJ mm. Hvad fanden er det for en holdning at ha' og tillade sig have, efter at have lyttet et par timer ?! Det er jo mere end useriøst. Igen, jeg skal ikke og vil ikke forsvare Skala, men din overfladiske holdning til en radio du har hørt i et par timer - oven i købet skriver du som om, at du kun kan høre den, fordi du er i Esbjerg - altså er du ikke engang en del af målgruppen eller det geografiske grundlag - det er jo en latterlig konklusion!

Jokih har ret. Boa har ret. I andre får altså en "ommer"

Posted by Jokih Saturday, September 15 2007 20:47:20

Nå, der er jo lidt at kommentere på her, så here goes...

Hans: Jeg kan godt nikke genkende til det bilede du beskriver, hvor man kører gennem landet, og føler at alle radioer spiller det samme, har samme koncept, og hvor "indhold" som regel er en quiz, og jeg er enig i at Skala ikke er en af de gode, hvad det angår - tvært i mod. Men ikke desto mindre, så er (var) det en bæredygtig virksomhed, som havde en lytterskare, og så er den vel eksistensberetiget.

Adam: Fint eksempel med Tina D, som jeg er sikker på har givet Hans lidt at tænke over, idet den nok er rigtig relevant for ham :-)

Boa: "ka du ikke li det, så fint noget andet" - helt enig, men stadigvæk synes jeg også godt man kan have en kritisk holdning til det man ikke har lyst til at høre. Det hele drejer sig jo, som du selv siger, i bund og grund om koncepter, og kan man ikke lide det koncept man hører, så er det sådanset ligemeget hvem der er vært osv...

Røver: Så er du jo både insider og outsider. Har også prøvet at lave radio for radio's skyld, om man så må sige, selvom det er ved at være 18 år siden jeg prøvede det - sammen med Adam i øvrigt. Det synes jeg er meget fint, og hatten af for at den slags fortsat findes. Det er en lidt anden type radio end vi har været vant til, og man kan sige at på sådanne radioer kommer indholdet før alt andet. Men i en virksomhed, som Radio Victor bl.a. VAR, så skal reklamekronerne jo være der for at kunne aflønne de cirka 20 fastansatte mennesker, som havde fuldtidsbeskæftigelse på denne arbejdsplads. Det er nok med årerne mere blevet en kommunikationskanal for reklamer, end det er egentlig radio, og det er det jeg har været så ked af, for jeg synes det bliver luder-radio, men det betyder ikke at man ikke KAN gøre det anderledes. Man KAN godt sælge reklamer i radioen, og have en sendeflade, OG have godt indhold samtidigt. For mange radiobestyrelser og ejere glemmer bare det med indholdet, fordi de mener reklamekronerne er vigtigere.

Det er bare mit indspark til denne debat, og I skal alle have tak for at bidrage. Det er dejligt at diskutere lidt radio igen. Forsæt endelig :-)

Posted by Røveren Saturday, September 15 2007 09:11:52

Allerførst vil jeg undskylde for de måske grove ord jeg kan tænkes at komme med her - så er det sagt, og det er ikke noget personligt angreb mod nogen.

Jeg er ked af at der skal lukkes radioer, men jeg er glad for at der bliver fjernet noget støj fra æteren. Jeg har selv været på en lokalradio siden 1990, og har set hvor mange der er bukket under i tidens løb. Der er ikke penge i at drive radio, med mindre man er landsdækkende. Vi har aldrig haft én eneste reklame i vores sendetid, men laver radio fordi vi brænder for det.

Vi brænder for at lade folk komme til orde og blive hørt. Det giver ikke en fast lytterskare på piger i alderen 12-17 år, heldigvis. Det giver i stedet interessant og lytteværdig radio for den lokale befolkning. Vi har også redaktioner som er ren underholdning. Personligt har jeg kørt et program fredag aften, med god musik (rock/pop - mest rock), quizzer og hyggesnak med lytterne. Det største problem vi havde var at finde folk nok til at tage telefonerne.

Man kan godt få det til at lykkes.

Vi har takket pænt nej til opkøb, selv flere medier har været interesseret, men det er ikke pengene vi er der for.

I går var jeg i Esbjerg og havde der "fornøjelsen" af at fange denne radio Scala i mine høretelefoner. Hvis dén radio lukker er det ikke et tab, det er bare fjernelse af en smule støj. Det lød som en helvfuld DJ på et overfyldt discotek der prøvede at være kæk. Jeg har allerede undskyldt, men gør det igen. Luk nogle af alle de reklamesøjler, og brug kræfterne på det de lokale radiofrekvenser er til for: Radio for de lokale.

Græsroden Røveren.

Posted by Boa Saturday, September 15 2007 02:47:24

Hans skrev:

"En tur igennem Danmark med bilradioen på forskellige lokalradioer giver det samme plumrede ligegyldige lydbillede."

og den holdning har du lov at ha'... Mit standardsvar er, og har altid været, "find noget andet at lytte til, istedet for at brokke dig" Alle radioer spiller præcist dét som de finder deres primære målgruppe med, ka' du ikk' li' det, er du ikke en del af målgruppen... edn of story"

....jeg håber så bare at du ikke lider dig igennem dette plumrede lydbillede, Hans, men i stadet bare finder noget andet at lytte til.

Anyway, det er ikke det debatten handler om, men om eksistensberettigelse, og det havde alle 3 nævnte radioer i Jokih's indlæg, jeg bakker helt & holdent & hovedrystende op om Jokih's syn på sagen ang. avisens forvaltning af 3 gode idéer. Synd & Skam at de har ødelagt så meget som de har, især nu, hvor Skala faktisk var lige ved at være min kop the... i hvert fald morgenradioen, som jeg syes de har fået rigtigt godt styr på.

Boa

Posted by Don_A Friday, September 14 2007 21:10:56

Jeg vil hverken forsvare Skala's musikkoncept eller andre lokalradioers. Og jeg skal undlade at forklare hvorfor mange lokalradioer lyder som de gør - og hvorfor de i mange tilfælde lyder ens. Og hvorfor så det, når jeg kan!? Jo, fordi du (Hans) alligevel er så forudindtaget, at det ikke nytter noget - lige så forudindtaget som jeg ville være, hvis jeg skrev, at du kun har et problem med lokal radioer, fordi de ikke spiller talentløse Tina Dickows musik ... naaaaaaatuuuuurrrliiiiigviiiisssss bare et eksempel ;-)

Posted by Hans Thursday, September 13 2007 17:04:49

Skala har, som resten af landsdelens lokalradioer forsøgt at kopiere alle de andre lorte-lokalradioers koncepter, som de så igen har kopieret fra andre lorte-lokalradioer. En tur igennem Danmark med bilradioen på forskellige lokalradioer giver det samme plumrede ligegyldige lydbillede.